Företagsformer

Det finns flera företagsformer att välja mellan — olika faktorer påverkar beslutet kring vilken som passar dig bäst. Här hittar du fakta kring de olika alternativ som kan vara aktuella och ett försök att förklara för- och nackdelar med dem. Behöver du hjälp att välja företagsform? Vi finns för dig som driver en enskild firma, ekonomisk förening, ett handelsbolag eller aktiebolag. 

3

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats på minst 25 000 kr.

Läs mer om aktiebolag

Handelsbolag

Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera bolagsmän, alltså delägare. Bolagsmännen kan vara privatpersoner eller juridiska personer. Handelsbolaget är i sig en juridisk person. Ett kommanditbolag är en sorts handelsbolag.

Läs mer om handelsbolag

Enskild firma

Enskild firma är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Det finns inte någon tydlig gräns mellan dig som ägare och företaget. En annan benämning på enskild näringsverksamhet är enskild firma.

Läs mer om enskild firma

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening är ett flexibelt samarbetsalternativ för minst tre personer. Medlemmarna har skydd från personligt ansvar för föreningens skulder och strävar efter ekonomiska fördelar, inklusive anställning, förmånliga priser och låga kostnader.

Läs mer om ekonomisk förening

Behöver du hjälp att välja företagsform?

När du väljer företagsform är det avgörande för din framgång att förstå olika företagsformer. Från enskild firma till aktiebolag – varje företagsform har sina egna fördelar och nackdelar. Lär dig välja företagsform smart för att optimera din verksamhets struktur och framgång.

Att välja företagsform